Článek týdne - CUKRY

14.07.2016 14:36

 

Wellness centrum zdraví Studio Naďa v Náchodě

Pomáháme lidem udržet  zdraví, krásu a cítit se lépe

 

 

CUKRY

Výsledek obrázku pro

Cukr je látkou, která je v lidském těle rychle vstřebatelná a upotřebitelná. Z hlediska chemie je cukr tvořen sacharózou, která se ve střevech rozkládá na glukózu a fruktózu. Při dýchání reaguje glukóza a fruktóza s kyslíkem a následkem toho dochází k uvolňování energie. Lidský organismus získává z cukru - 100 g cukru dodává 1620kJ. Jsou to však prázdné kalorie, neboť z cukru se nezískávají jiné látky.

 

Po konzumaci cukru rychle stoupne v krvi hladina glukózy. Okamžitě reaguje slinivka břišní, která vylučuje inzulín k  udržení kontrolovaného množství glukózy v krvi. A tak dochází v těle k náhlým výkyvům hladiny cukru, protože zdravá slinivka reaguje na vyšší přísun cukru vyloučením vyššího množství inzulínu. Po jeho uvolnění se v organizmu produkují látky, které podporují záněty, ukládání tuků v těle nejenom pod kůží, ale také uvnitř cév.

 

Mimo obezity si přivodíme onemocnění srdce či oběhové soustavy,  kvasinkové onemocnění, plísně, migrény, alergie.

 

Co pro nás znamená nadbytek cukru? Dochází ke kvašení  cukru ve střevech, k neúplnému trávení potravy, k většímu rozmnožování mikroorganizmů a jedovatých látek.  Cukr = potrava pro kvasinky.

 

Kvasinky - způsobují onemocnění nervového systému, bolesti hlavy, menstruační potíže, onemocnění genitálií, zažívací  potíže, problémy s močovým měchýřem, pocity slabosti, deprese, někdy i neplodnost.

 

Výsledek?  Mnohé nemoci, ale i nervozita, únava, celková slabost.

 

Zuby - souvisí s vitalitou a životní silou.

 

Cukr působí na většinu orgánů např. vyvedení nadledvin z rovnováhy /syndrom nadledvin/,vede k nerovnováze v slinivce, slezině, žlučníku, játrech. Cukr negativně působí na srdce, při léčení alegií. U dětí je příčinou vnitřního neklidu, nervozity, hypermotoriky a potíží s učením.

.

SKRYTÝ  CUKR - najdeme ho v mnohých potravinách. Je i v uzeninách, kečupu, com-flakes. Ovoce - doporučení jíst dopoledne.

Čim ho nahradit?  Med obsahuje 3% sacharózy, 70-80% glukózy a fruktózy. Je sladký, čistý přírodní produkt. Bohatý na minerální látky, vitamíny B1,2,3, přírodní enzymy. Obsahuje rovněž látky příznivě ovlivňující hojení ran a ničící bakterie.

Také lze použít na slazení domácí ovocné sirupy nebo javorový sirup a další přírodní sladidla.

 

CUKROVKA  - ideální hladina cukru je 4 - 5 mmol/na litr krve, normálně do 5,6 mmol/litr krve, lehce zvýšená hladina 5,6mmol/litr krve až 7 mmol/litr krve, ale přes 7 mmol/litr krve je signálem pro nemoc nazývanou cukrovka. Slinivka břišní tvoří málo inzulínu nebo žádný nebo, když inzulín je produkován, ale tělo na něj nereaguje. Potom cukr v krvi nedovede spálit.

 

 

Cukrovka  I.typu - slinivka inzulín netvoří, často vzniká už v dětství v důsledku poruchy imunity. v Česku podle statistik tímto typem trpí více jak 75 000 lidí. Roli zde hraje dědičná dispozice, ale je nutné říci, že této dispozici silně napomáhá dnešní trend hektického života, stále více oslabovaný imunitní systém a jiné rizikové faktory.

 

Cukrovka II.typu - inzulin se tvoří, ale tělo jej není schopno využít. Tímto typem v Česku trpí okolo 650 000 lidí.

Převažují zde faktory, jako je obezita, nedostatek pohybu, špatná skladba jídla, genetický předpoklad.

 

Nejčastější příčinou rozvoje tohoto onemocnění je životní styl spojený s nedostatkem pohybu, přejídáním a vznikem obezity. K tomuto onemocnění se často přidávají další poruchy jako je vysoký krevní tlak, zvýšená hladina tuků a kyseliny močové v krvi.

 

O cukrovce bylo napsáno mnoho knih, můžeme se o ní dočíst v kterémkoliv časopise, seznámit se se statistikami, atd.

 

 

Při redukci hmotnosti o 10% snížíte riziko vzniku cukrovky II. typu o 43 %.

 

Při zahájení pravidelné fyzické aktivity snížíte toto riziko o 50%.

 

 

ZÁVĚR - 

Udělejte první krok k pevnému a trvalému zdraví.  Objednejte se zde  na  ANALÝZU   ZDRAVOTNÍCH   RIZIK DNES

 

je to akce pro Vás, dozvíte se celkový a viscerální tuk, vodu v těle, opotřebení organismu, rychlost metabolismu a další hodnoty.

 

 

 

Naďa Hlávková

odborný poradce v oblasti osobní a sportovní výživy    

 

 

KONTAKT na mě.:

 

 

Naše služby

  • nutriční typologie
  • konzultace-výživa (bioimpedanční analýza těla)
  • 28 denní detoxikační program
  • vizážistika
  • barvové poradenství (dozvíte se do jakého barevného typu patříte, barvu vlasů k vašemu typu, střih, oblečení, vzory, doplňky, brýle, líčení, ...)
  • parfémové vůně,.........

 

 

 

Formulář pro objednání

našich služeb