Pórek a naše zdraví
Pórek jako prevence našeho zdraví

Pórek je dvouletá rostlina. Tato léčivá rostlina se používala již ve starověku.
Je zdrojem vitamínů A , B1, B2, B3, C, E .obsahuje minerály např. sodík,draslík, vápník, síru (má léčivé a preventivní účinky), železo, křemík, hořčík, mangan, selen, zinek.
Také obsahuje velké množství vlákniny., která má příznivý vliv na trávicí trakt (nadýmání, zácpu, střevní koliku, čistí žaludek, podporuje činnost trávicích šťáv, ledvin).
Působí preventivně na bakterie a plísně, má blahodárný vliv na záněty močového měchýře, křečové žíly. Posiluje imunitní systém, posiluje metabolismus. Detoxikuje (čistí) organismus a příznivé působí také na pleť. Stabilizuje krevní cukr. Při pravidelné konzumaci má příznivý vliv na cholesterol v krvi.
Vzhledem k tomu, že pórek obsahuje velké množství vlákniny, pektinu, tak potlačuje hlad a navozuje pocit sytosti. Je výhodou při procesu hubnutí.
Může se kombinovat s různými potravinami, či jako samostatný pokrm.
V kombinaci např s celerem nebo s česnekem (obě zeleniny obsahují draslík), což má příznivý vliv na snížení krevního tlaku, cholesterolu, srdeční, cévní onemocnění, krevních sraženin, dny, revmatismusu a v neposlední řadě pórek spolu s česnekem snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, prostaty.
Pórek není vhodný pro lidi s nemocnými ledvinami, žlučníkem. Z důvodu obsahu solí kyseliny šťavelové (špatné vstřebávání vápníku).
A co na závěr? Konzumujme pórek v rozmanitých receptech, které nám chutnají, pro vylepšení či prevenci zdraví.
Naďa Hlávková
poradce v oblasti osobní a sportovní výživy
Kuřecí maso s pórkem
(Receptář)
Kuřecí maso, 2 lžíce sojové omáčky, pár kapek Tabasca, proventálské koření, šlehačka, máslo (jako lískový oříšek), lžíce olivového oleje, čínské zelí jako příloha.
Maso nakrájíme na nudličky smícháme s pokrájeným pórkem. Přidáme sojovou omáčku, Tabasco rozmíchané s troškou vody, okořeníme proventálským kořením a dáme na pánev, na směs olivového oleje a rozpuštěného másla.
Mícháme cca 5 minut, potom zalijeme cca 5ti lžícemi šlehačky a mícháme další 2-3 minuty. Na kopeček nadrobno nakrájeného čínského zelí se nalije horká šťáva z masa a navrší masová směs.
Dobrou chuť
- pro objednání našich služeb
- dotazy
- rady,…
Naše služby
- nutriční typologie, konzultace-výživa (bioimpedanční analýza těla)
- 28 denní detoxikační program
- vizážistika - denní líčení (a příprava pleti před líčením, typologie pleti)
- barvové poradenství (dozvíte se do jakého barevného typu patříte, barvu vlasů k vašemu typu, střih, oblečení, vzory, doplňky, brýle, líčení, ...)
- parfémové vůně,......... DÁRKOVÉ POUKAZY