Pórek a naše zdraví

11.04.2016 13:08

Pórek jako prevence našeho zdraví

 

Pórek je dvouletá rostlina.  Tato léčivá rostlina se používala již ve starověku.

Je zdrojem vitamínů  A , B1, B2, B3, C, E .obsahuje minerály např. sodík,draslík, vápník, síru (má léčivé a preventivní účinky), železo, křemík, hořčík, mangan, selen, zinek.

Také obsahuje velké množství vlákniny., která  má příznivý vliv na trávicí trakt (nadýmání, zácpu, střevní koliku, čistí žaludek, podporuje činnost trávicích šťáv, ledvin).

Působí preventivně na  bakterie a plísně, má blahodárný vliv na záněty močového měchýře, křečové žíly. Posiluje imunitní systém, posiluje metabolismus. Detoxikuje (čistí) organismus a příznivé působí také na pleť. Stabilizuje krevní cukr. Při pravidelné konzumaci má příznivý vliv na cholesterol v krvi. 

 

Vzhledem  k tomu, že pórek obsahuje  velké množství  vlákniny, pektinu, tak  potlačuje hlad a navozuje pocit sytosti.  Je výhodou   při procesu hubnutí.

 

Může se kombinovat s různými potravinami, či jako samostatný pokrm.

V kombinaci např s celerem  nebo  s česnekem (obě zeleniny obsahují draslík), což  má příznivý vliv na snížení krevního tlaku, cholesterolu, srdeční, cévní onemocnění, krevních sraženin, dny, revmatismusu  a v neposlední řadě pórek spolu s česnekem snižuje riziko rakoviny tlustého střeva, prostaty.

 

Pórek není  vhodný pro lidi s nemocnými ledvinami, žlučníkem.  Z důvodu obsahu solí kyseliny šťavelové (špatné vstřebávání vápníku).

 

A co na závěr?  Konzumujme pórek v rozmanitých receptech, které nám chutnají, pro vylepšení či prevenci zdraví.

 

Naďa Hlávková

poradce v oblasti osobní a sportovní výživy

 

 

Kuřecí maso s pórkem

(Receptář)

Kuřecí maso, 2 lžíce sojové omáčky, pár kapek Tabasca, proventálské koření, šlehačka, máslo (jako lískový oříšek), lžíce olivového oleje, čínské zelí jako příloha.

 

Maso nakrájíme na nudličky smícháme s  pokrájeným  pórkem. Přidáme sojovou omáčku, Tabasco rozmíchané s troškou vody, okořeníme  proventálským kořením a dáme na pánev, na směs olivového oleje a rozpuštěného másla.

Mícháme cca 5 minut, potom zalijeme cca 5ti lžícemi šlehačky a mícháme další 2-3 minuty. Na kopeček  nadrobno nakrájeného čínského zelí  se nalije horká šťáva z masa a navrší masová směs.

Dobrou chuť

 

 

KONTAKT.:

  • pro objednání našich služeb
  • dotazy
  • rady,…

 

Naše služby

  • nutriční typologie, konzultace-výživa (bioimpedanční analýza těla)
  • 28 denní detoxikační program
  • vizážistika - denní líčení (a příprava pleti před líčením, typologie pleti)
  • barvové poradenství (dozvíte se do jakého barevného typu patříte, barvu vlasů k vašemu typu, střih, oblečení, vzory, doplňky, brýle, líčení, ...)
  • parfémové vůně,.........  DÁRKOVÉ POUKAZY

 

 

Objednávkový

formulář