Pro inspiraci-vánoční cukroví trochu jinak

05.12.2018 20:17


 Krásné vánoční  svátky




Pro inspiraci -  vánoční  cukroví trochu jinak

podělím se s Vámi  o recepty na vánoční cukroví, které  chutná nejenom mně, ale také rodině, návštěvám, i když je to zdravější   varianta.

 

Linecké  koláčky

250 g celozrnné mouky (nebo  půl napůl hladká mouka+celozrnná mouka, další varianta žitná mouka)  

150 g  másla

100 g moučkového  cukru (zdravější varianta  včelí med, javorový sirup aj.)

1 žloutek

vanilka

citronová kůra

rybízová marmeláda (lepší varianta  domácí marmeláda)

 

POSTUP.:

1.  První co udělám je, že obvyklým způsobem  vypracuji těsto. Nejprve si dám na vál mouku, teď by měl přijít moučkový cukr, já dávám zdravější  variantu včelí med (další možnosti namísto cukru různé sirupy např. javorový), pak přidám změklé máslo, 1 žloutek, vanilku dle chuti, citronovou kůru a vše vypracuji v hladké, lesklé těsto.

 

2.  Hotové těsto nechám v lednici odpočinout. Pak těsto  rozválím na placku a vypichuji kolečka (také můžete vypichovat i jiné tvary, fantazii se meze nekladou).

 

3.  Na jeden plech dávám  plná kolečka a na druhý kolečka s vykrojeným středem (po upečení je k sobě slepuji tj. plné kolečko a kolečko s vykrojeným  středem). Pokud vykrajujete jiné tvary např. srdíčka aj., počítejte s tím, že musíte vykrojit vždy dva stejné tvary, které po upečení slepíte.

                         

4. Peču v  předehřáté troubě cca 180 stupňů (pozor, každá trouba peče jinak). Upečené  a vychladlé tvary slepuji rybízovou marmeládou. Narovnám do krabice a nechám  uležet.

Obměna.: někdy zdobím povrch či hrany slepených  tvarů. např. hořkou čokoládou aj.

 

Dobrou  chuť Vám přeje

Naďa Hlávková, www.zdravi-krasa03.webnode.cz    

 

 

 

KDY  SI DOPŘEJI  UPEČENÉ DOBROTY?  Udržím  si svoji váhu? I o vánocích mohu být fit.

 

Pokud mám dnes dostatek pohybu tj. alespoň  ½ - 1 hod. např. chůze, pak si bez obav můžu dopřát  dopoledne i odpoledne několik kousků napečených dobrot.

 

Pokud mám denně velmi málo pohybu, tak si povolím 3 kousky cukroví dopoledne  a zbytek dne bez cukroví. (ale je to na Tobě).

 

Kávové oválky

250 g  celozrnné  nebo žitné mouky (nebo kombinovat hladkou a celozrnnou mouku)

70 g moučkového cukru (já nahrazuji cukr zdravější variantou včelím medem-množství dle chuti  nebo javorovým sirupem)

150 g másla

1 žloutek

1 lžička silné černé  kávy

citronová kůra

 

 

POSTUP.:

1.  Tak, jako v předchozím receptu na vále  zpracuji mouku, včelí med, máslo, 1 žloutek, 1  lžičku silné černé kávy (dávám vychladlou nebo vlahou kávu), citronovou kůru,  v těsto.

 

2.  Na vále  vyválím placku  a vykrajuji oválky. Dávám je na plech  a peču v předehřáté troubě cca 180 stupňů (během pečení  občas pohlídejte, každá trouba peče jinak).

 

3. Upečené, vychladlé oválky slepuji níže uvedeným kávovým krémem.

Do připravené misky dám všechny ingredience  a vyšlehám krém nebo vezmu vařečku a utřu ručně. (První možnost je rychlejší a pohodlnější).

 

Kávový  krém

100 g  másla

50 g  moučkového  cukru

1 lžíce  rumu

1  lžička instantní kávy

 

4.   A teď, když mám všechny oválky slepené, tak zbývá ještě utřít polevu.

Opět  si dám do  připravené misky cukr, postupně přidávám rum, instantní kávu,  utřu polevu do přijatelné konzistence.

 

Poleva

200 g moučkového cukru  (u polevy jsem moučkový cukr zdravější variantou  nenahradila)

1  lžíce rumu

1 lžička instantní kávy

 

5.  Připravené, naplněné oválky kávovým krémem, potírám  polevou a mám hotovo. Polevu na oválcích nechám ztuhnout a uložím do krabice, aby mi zbylo nějaké cukroví na vánoce.

 

Obměna.:  navrch na oválek s polevou  dávám např. malý kousek vlašského oříšku

 

Dobrou chuť  Vám přeje

Naďa Hlávková, www.zdravi-krasa03.webnode.cz

 

Med má nižší glykemický  index než cukr, vstřebává se postupně, tím se prodlužuje pocit nasycenosti. Má příznivý vliv na hubnutí..Med obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek.

 

Mouka - nezapomínej, že i  když zdravější mouka, přece jenom  to je stále mouka..

 

 

Mandlové  hříbečky

120  g másla

100 g mletých mandlí

100 g celozrnné mouky

35 g moučkového cukru ( zdravější varianta, med  nebo sirup -množství dle chuti např. javorový aj. )

2 lžíce rumu

 

POSTUP.:

1.  Všechny výše uvedené ingredience zpracuji v těsto.

Nejprve si dám na vál mouku, med, mleté mandle, máslo,  rum a vypracuji těsto.

Těsto nechám v chladu odpočinout  cca 30 – 45 min.

 

2.  Na pomoučeném vále vyválím placku a  vypichuji vykrajovátkem hříbečky.

 

POZOR – peču  výjimečně ve velmi mírně vyhřáté troubě do světležluta.

 

3. Vychladlé hříbečky slepím zavařeninou nebo máslovým krémem s kávovou příchutí. Kloboučky  namáčím v  čokoládě.

Špičku nožičky  potírám bílkem a namočím v mletých pistáciích nebo  mletých mandlích.

 

Dobrou chuť Vám přeje

Naďa Hlávková, www.zdravi-krasa03.webnode.cz

 

 

 

 

Kontakt na mě.:

 

 

Naše služby

  • poradenství pro zdravý životní styl , konzultace  cca 60 min. s poradcem  pro zdravý životní styl, diagnostika těla na certifikovaném přístroji 
  • metabolická typologie, konzultace s poradcem zdravého životního stylu cca 60 min., diagnostika těla na certifikovaném přístroji .
  • barvové poradenství podle Feng-šuej
  • vizážistika
  • dárkové poukazy
  • parfémové vůně

.